Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Brześć Kujawski

inna strona miasta

Kujawy kolebką sera

Rekonstrukcja naczynia sitowego sprzed ok. 7 tys. lat, którego kawałki archeolodzy znaleźli na Kujawach

To w naszym kraju naukowcy odkryli najstarsze dotychczas naczynia służące do wyrobu tego przysmaku. Pochodzą one z neolitu, sprzed 7-7,5 tys. lat. O swoim znalezisku uczeni piszą w dzisiejszym „Nature”
Stanowiska archeologiczne, na których wykopano resztki najstarszego sera świata, ciągną się jak paciorki na sznurku wzdłuż Wisły na terenie Kujaw.

Swojskie nazwy: Brześć Kujawski, Miechowice, Smólsk, Wolica Nowa, Stare Nakonowo i Ludwinowo połamały zapewne języki współpracujących z Polakami Anglików, ale przyniosły wreszcie dowody na to, co nasi naukowcy od dawna podejrzewali.

– Badacze zwrócili uwagę na ślady kwasów tłuszczowych na fragmentach tzw. naczyń sitowatych, które wydobyliśmy z kilku stanowisk archeologicznych, jakie badamy w okolicach Brześcia Kujawskiego. Pani Mélanie Salque z Uniwersytetu w Bristolu dokonała analizy chemicznej zabytków, które otrzymała od nas. Prace chemików koordynował prof. Richard Evershed. – powiedział „Rz” prof. Ryszard Grygiel, dyrektor Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, współautor artykułu w „Nature”. – Znaleziska pochodzą ze stanowisk kultury ceramiki wstęgowej rytej, które na Kujawach badamy od ponad 30 lat. Kultura ta na naszych ziemiach datowana jest na okres między 5300 a 4900 lat przed Chrystusem.

– Obecność śladów mleka w sitach (które wyglądają jak współczesne, używane dzisiaj) stanowi najwcześniejszy bezpośredni dowód na produkcję sera – powiedziała Mélanie Salque.

Dotychczas pozostałości mleka zostały wykryte w zabytkach pochodzących z wykopalisk z północno-zachodniej Anatolii w Turcji (sprzed 8 tys. lat) oraz w Libii (sprzed 7 tys. lat), ale nie ma żadnych dowodów, że tam mleko wykorzystywane było do produkcji sera.

– Pomysłodawcą poszukiwania śladów mleka na ściankach naczyń był dr Peter Bogucki, prodziekan School of Engineering and Applied Science na Uniwersytecie Princeton w USA. Już 30 lat temu wysunął hipotezę – którą od początku podzielałem – że naczynia z bardzo małymi otworkami, jakie wykopaliśmy na Kujawach, służyły do produkcji sera. Dr Bogucki argumentował, że niektóre ludy do dzisiaj do produkcji sera używają podobnych naczyń, tyle że zrobionych z drewna. Dotychczas większość badaczy uważała, że sitowate naczynia służyły jako piecyki, które wypełniano żarem – powiedział prof. Ryszard Grygiel.

Były też inne pomysły – miały na przykład służyć do odsączania miodu z plastrów.

Naczynia mają kształt odwróconego klosza z otworkami po bokach o średnicy od jednego do dwóch milimetrów. Na spodzie był większy otwór zatykany kawałkiem tkaniny. Do naczyń – rzecz jasna – nie wlewano świeżego mleka, ale takie, które się odstało i zostało ścięte za pomocą podpuszczki (enzymu trawiennego z żołądka cielęcego). Dopiero takie ścięte mleko o konsystencji gęstego żelu było podgrzewane i odsączane w tych naczyniach.

– Rewolucyjne znaczenie wyników tych badań polega na tym, że pozwalają przesunąć proces obróbki mleka w Europie o dobre 2 tys. lat wcześniej, niż dotąd sądziliśmy – uważa prof. Grygiel.

Dotychczas najstarsze ślady użycia naczyń do produkcji sera pochodzą z Węgier. Są też ślady ikonograficzne, malowidła pokazujące przeróbkę mleka na ser, ale – jak podkreśla Mélanie Salque – datuje się je na kilka tysiącleci później niż wykorzystanie sit do produkcji sera na Kujawach.

– Badania te świadczą nie tylko o tym, że ludzie wytwarzali go już 7 tys. lat temu, ale też dostarczają dowodów na umiejętność zmniejszania zawartości laktozy w mleku, a wiemy, że w tym czasie większość ludzi nie tolerowała laktozy – powiedział dr Bogucki. – Ser jest szczególnie efektywnym sposobem wykorzystania mleka, bez względu na to, czy ludzie tolerują laktozę czy też nie.

Warzenie sera pozwoliło wczesnym rolnikom, którzy przywędrowali nad Wisłę z Bliskiego Wschodu, przeżyć w znacznie chłodniejszym klimacie, niż żyli ich przodkowie. Mimo że tereny dzisiejszych Kujaw porastały w tym czasie gęste lasy, gdzie trudno prowadzić hodowlę krów, to nad brzegami rzek i wielu polodowcowych jezior były stosunkowo spore obszary łąk. To – oprócz postępującego wyrębu lasu – pozwoliło rozwijać rolnictwo i hodowlę bydła.

– Wyniki tych badań są niezwykle inspirujące – uważa prof. Grygiel. – Pozwolą naukowcom na nowo zainteresować się źródłami pierwotnego rolnictwa – zanim jeszcze pierwsi ludzie uprawiający ziemię i hodowcy bydła opuścili żyzne ziemie wilgotnego wówczas Bliskiego Wschodu.

Źródło: http://www.rp.pl/artykul/2,960796-Polska-kolebka-sera.html

1 Comment

  1. Kupię ziemię w brzesciu kujawskim – minimum 5000mkw. Płatne gotówką pośrednikom dziękuję. tel 793735333

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2018 Brześć Kujawski

brzesckujawski.cba.pl zalogujDo góry ↑

%d bloggers like this: