Brześć Kujawski w Księdze rekordów!

Brześć Kujawski w Księdze rekordów Guinessa!Największa porcja żuru zarówno w Polsce jak i na świecie powstała dzięki ogromnemu zaangażowaniu gminy Brześć Kujawski. W miejscowości Stary Brześć powstał garnek, który wypełniono aż 3800 litrami tej tradycyjnej polskiej potrawy. 

Wydarzenie odbyło się w sobotę 27 czerwca 2015 roku na Stadionie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu. W centralnej części planu stanął gar o pojemności ponad 5200 litrów. To właśnie w nim przez całą noc trwało gotowanie wody, a następnie dodawanie składników żuru. 

Święto Żuru Kujawskiego to impreza powtarzana w gminie Brześć Kujawski co roku. Należy więc mieć nadzieję, że w przyszłych latach ten rekord zostanie poprawiony.

Poprzedni rekord w tej kategorii wynosił 3500 litrów i należał do pana Bogusława Mandla.

Lista składników przedstawiała się naprawdę imponująco:

    • woda – 1900 litrów
    • maślanka – 980 litrów
    • zakwas – 400 litrów
    • mąka – 75 kg
    • sól – 25 kg
    • pieprz mielony – 2 kg
    • czosnek obrany – 10 kg
    • majeranek – 14 kg
    • liść laurowy – 2 kg
    • ziele angielskie – 2 kg
    • śmietana słodka 30% – 40 litrów
    • boczek – 100 kg
    • kiełbasa biała – 210 kg
    • kiełbasa zwyczajna – 210 kg
    • cebula kostka – 100 kg
    • chrzan – 10 kg
    • olej – 20 litrów (do podsmażania)
    • cukier – 3 kg
    • masło – 600 g

Rekord został wpisany do elektronicznej wersji Księgi Rekordów pod adresem: http://biurorekordow.pl/najwieksza-porcja-zuru-rekord-swiata/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: