Będzie więcej słomki ptysiowej z Brześcia Kujawskiego

Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Brześć” w Brześciu Kujawskim stawia na nowoczesność. Dzięki dotacji z Urzędu Marszałkowskiego uruchomiona zostanie nowa linia technologiczna do produkcji słomki ptysiowej.
Słomka ptysiowa to hit brzeskiego zakładu ostatnich lat. Dzięki nowej linii technologicznej wielkość produkcji tego wyrobu zwiększy się co najmniej dwukrotnie. To ważne, bo zapotrzebowanie rynku na tego typu łakocie jest bardzo duże. Słomką zajadają się klienci od morza po Tatry, od wschodu do zachodu.
Do niedawna ten wyrób sprzedawany był w dużych opakowaniach. Ostatnio na rynek firma wprowadziła go w mniejszych torebkach po 125 gramów. Dzięki temu słomka „nie nawilża się” i długo zachowuje swe walory smakowe.
Brzeski zakład zaopatruje na ogół małe hurtownie. W dużych sieciach handlowych słomki ptysiowej i innych wyrobów z Brześcia Kujawskiego nie ma. Dlaczego? Moc przerobowa zakładu jest na razie za mała. Ale to się zmieni po wybudowaniu nowego zakładu, który powstaje obok dotychczasowej siedziby firmy. Wtedy właściciele zakładu nie wykluczają tego, że ruszą na podbój rynków zagranicznych.
Nowa hala produkcyjna będzie miała powierzchnię pięć tysięcy metrów kwadratowych. Budowa rozpoczęła się w maju. Do końca tego roku ma być gotowa. Halę buduje firma „Remak”. W niej znajdzie się nowoczesna linia produkcyjna do produkcji słomki ptysiowej.
Montaż nowej linii przewidziany jest w marcu, a rozpoczęcie produkcji w drugim półroczu. Po uruchomieniu nowej liniii Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Brześć” będzie nowoczesnym zakładem spożywczym, w pełni zautomatyzowanym.
Dotację na zakup nowej linii techmologicznej przyznał brzeskiej firmie Urząd Marszałkowski w Toruniu. Zakład dostanie dofinansowanie w postaci czterech milionów złotych. Resztę pieniędzy dołoży sam.
Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Brześć” jest obecny na rynku od 25 lat. Specjalizuje się w wyrobach ciastkarskich. Początkowo dostarczał na rynek słone paluszki, obecnie w asortymencie znajdują się różnego rodzaju ciastka, m.in. rogaliki, placki drożdżowe. Firma zatrudnia około 80 pracowników. W związku z uruchomieniem nowej linii planuje przyjąć do pracy jeszcze 10 osób, głównie elektroników i elektromechaników.
Niewykluczone, że wówczas zwiększy się także asortyment produkcji brzeskiego zakładu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: